profile picture base.jpg

shazia ebrahim

COVER IMAGE PLACEHOLDER.jpg

the social restoration and potential upgrades to groote schuur hospital

This dissertation aims to establish the next phase of restoring the Groote Schuur Hospital precinct, through acknowledging its history and need for social restoration. The precinct acts as a physical timeline of the evolution of healthcare architecture, ranging from Neoclassical buildings designed in the 1930s, to a Modernist replacement designed in the 1970s. These buildings carry a history of racial segregation, unequal access to healthcare and poor maintenance.

This inspired the term social restoration in public healthcare, proposing a type of architecture that acknowledges the human experience of healing patients, hospital staff executing stressful tasks, and loved ones experiencing grief and loss.

To envision the precinct as more people-orientated, this project introduces more social functions into the precinct and incorporates nature in its architecture. Exposure to natural elements such as natural light, green spaces and natural ventilation play a vital role in the overall healing and well-being of all occupants. As a tribute to the world's first human to human heart transplant performed at Groote Schuur Hospital, this architectural concept proposes a new heart of the precinct, that will accommodate the extensive flow and movement of people.

narrated presentation

visual presentation

5x5